Nyitva: Hétfő-Péntek: 8:00 - 17:00

Szombat & Vasárnap - Zárva

Telefon: +36-1-631-6039

info@mblight.hu

Blog

Emberközpontú világítás / Luctra

Emberközpontú világítás / Luctra

HR portálon elérhető link: https://www.hrportal.hu/hr/az-emberkozpontu-vilagitas-kialakitasa-eros-eszkoze-valik-a-hr-kezeben-20200309.html

Az ember központú világítás kialakítása, erős eszközé válik a HR kezében.

A jó fény javítja a teljesítményt, és erősíti a munkavállalók és a munkáltató közötti kapcsolatot.

Egyre több munkáltatónak kell szembenéznie az egyre igényesebb alkalmazottakkal, akik az egészséges munkavégzést részesítik előnyben.

Hiteles felmérési eredmény az Office 21-től, amely felmérés 2018. 01. 01-én kezdődött és 2020. 03. 31-ig folytatódik.

Az Office 21 a Stuttgarti IAO Fraunhofer Ipari Mérnöki Intézet kutatási projektje.

Az ipari partnerekkel együtt folyamatosan vizsgálják, hogyan fog változni az irodai és tudásmunka a jövőben, és ajánlásokat fogalmaznak meg a vállalatok számára.

Office 21 felmérése szerint a megkérdezettek:

  • 84% szerint az irodákban és a munkahelyeken általános gyakorlattá válik majd a világítás tudatos használata, melynek segítségével serkenthetik a dolgozók munkaképességét
  • 57% szerint valószínű, hogy vezérlők által a környezet a személyek helyzetéhez és hangulatához igazodik majd (bútorok, világítás, éghajlat, telefonrendszer stb)

forrás: www.office21.de

A LUCTRA® TABLE PRO ideális fényviszonyokat teremt bárhová helyezi is a lámpát.

A lámpák nem csupán a designmegoldása­ikkal hívják fel magukra a figyelmet, hanem az egyéni igényekhez igazodó fényviszonyo­nyaiknak köszönhetően ideális közérzetet teremtenek.

A természetes fény hatásainak összefüggései az emberi teljesítő képességre és a hangulatra.

Minket ért információk körülbelül 80%-a a szemünkön keresztül ér bennünket.

A szemben lévő speciális cellákon keresztül – a retina idegközpont cellái – nem vizuális információk is érnek bennünket.

A napfény hatására ezek a cellák felelősek a melatonin és szerotonin hormonok termelődéséért az agyunkban, és ennek következtében a szervezet 24-órás biológiai ritmusáért (vagy másként nap-és-éj

ritmusért).

A melatonin hatására fáradtnak érezzük magunkat, és csökken az aktivitásunk.

A szerotonin felélénkít és motivál bennünket.

Következésképpen a nap változó fénye az a nélkülözhetetlen óramű generátor, amely biztosítja számunkra, hogy jól aludjunk, kipihentnek érezzük magunkat és a lehető legmagasabb szinten tudjunk

teljesíteni.

Ébren töltött időnk nagy részét zárt terekben töltjük!

Azonban a mai modern világban csak ritkán megyünk ki a szabadba, és csak kevés időt töltünk természetes napfényben.

Amegfelelő fény hiányában a mi belső óránk, a fontos óra generátorunk, nem működik megfelelően, melynek fáradtság, figyelmetlenség, vagy még rosszabb esetben, depresszió lehet a következménye.

Vizsgálatok bebizonyították, hogy a fényesen világító berendezések gyakran sötétnek bizonyulnak biológiai szempontból, és képtelenek beállítani a belső óránkat.

Olyan eszközökre van tehát szükség, melyek a világosságon felül, a fény biológiai hatásait is tudják pótolni, ezáltal pedig bioritmusunkat stabilizálni.

Célzott irányítása és változtatása a fény színhőmérsékletének és intenzitásának a nap folyamán képes javítani kedélyállapotunkat és következésképpen emelni a teljesítményünket.

Mivel minden embernek megvan a saját egyedi ritmusa, kulcsfontosságú, hogy a fény alkalmazkodjon az ember saját 24-órás biológiai ritmusához, így biztosítva a megfelelő egyedi támogatást az aktív periódusokra és a pihenés idejére.

Léteznek olyan modern lámpák, melyek a természetes napfényhez hasonlóan világítják a munkahelyet.

Így biztosítanak megfelelő impulzusokat a felhasználók számára, akkor is, amikor aktív periódusban vannak, és akkor is, amikor pihenő idejüket töltik.