MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

LED Panelek: Ezért népszerűek sok területen

nov 6, 2020 | Hírek

A LED panelek az utóbbi időben nem véletlenül terjedtek el nagy számban az irodai és a kereskedelmi területeken. Cikkünkben most végignézzük, hogy mikor lehet ez jó megoldás, illetve milyen műszaki lehetőségek vannak benne.

Új területen történő telepítés során jól tervezhető, homogén hálózatot alakíthatunk ki a LED panelekkel, valamint egyszerű és hatékony csere lehetőséget jelentenek, ha a korábbi fénycsöves lámpatesteinket szeretnénk lecserélni. A jobb minőségű panelek élettartama akár 50.000h is lehet, színvisszaadás értékük pedig akkor jó, ha legalább Ra>80.

LED panelek műszaki kialakítási lehetőségei

Ma már több megoldás is létezik a led panelek műszaki kialakítását illetően:

Több különböző műszaki megoldás áll előttünk, amikor LED paneleket szeretnénk vásárolni. Az MB-light-nál felmérjük az igényeket és a körülményeket és ennek megfelelően tervek alapján választjuk ki a legjobb megoldást.

1, Az Edge Lit panelek több éve sikeresen működnek. Számunkra akkor lehet a legjobb választás, ha jól megtervezett és megbízható a tápegység áll rendelkezésünkre, illetve megfelelő a búra és a fény eloszlását elősegítő (LGP) felület és nem sárgulásra alkalmas gyengébb minőségű. Tehát ennél az eszköznél elsősorban fontos figyelembe venni a tápegységet és hogy PMMA kivitelű LGP ossza el a ledek fényeit, melyek a panel házon belül, 2 oldalon vannak elhelyezve. A búra opál, vagy prizmatikus is lehet, mely a káprázás mentes megvilágításért felel. Ezen panel esetében kb 10mm. vastagságról beszélhetünk a tápegység mérete nélkül. Keressük ebből a típusból is a minőségi verziót, amely 100-120lm/Watt hatékonyságú és akár 5 év garanciát biztosítanak mellé.

2, Másik fejlesztés az úgynevezett Backlit Panel ahol nincs szükség a PMMA fényterelőre mivel a led chipek a panel ház hátulján vannak elhelyezve, direkt fénykilépéssel lefelé, így ennek a megoldásnak a hatékonysága magasabb, akár 130lm/W is lehet. Kb. háromszoros vastagsággal rendelkezik, ezért szállítása és tárolása drágább, beépítési lehetősége is behatároltabb. Mindkét panel esetében beszélhetünk káprázás (UGR<19) és vibrálás mentes kivitelről.

Mit javasolnak az MB-Light világítástechnikai szakértői?

A vibrálás mentesség ma már alap elvárás és minden felhasználási területen javasoljuk. Ezen felül a káprázás mentes eszközöket (UGR<19 szabványnak megfelelő) az irodai és oktatási körülmények között feltétlenül szükséges alkalmazni. Elhelyezésük kazettás álmennyezetbe és falon kívül is megoldható, ha kiemelő keretbe helyezzük.

A led panelek ár-érték aránya igen kedvező és a hatékonyságuk növekedésével a megtérülésük is egyre gyorsabb, ami akár 1 év alatt is lehet. Amennyiben nem tudod, hogy melyik megoldás lehet számodra a legjobb, vedd fel velünk a kapcsolatot!