MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

TAO kedvezménnyel még gyorsabban térül meg az energiahatékonysági beruházásod

nov 20, 2020 | Hírek

Az energiahatékonysági beruházások több szempontból előnyösek, azonban fontos tudni, hogy ehhez állami támogatást is igénybe vehetünk. Ahhoz, hogy ezzel élhessünk, néhány szabálynak meg kell felelnünk.

Az energiahatékonyság több szempontból hasznos. Spórolhatunk, jobb munkakörülményeket alakíthatunk ki, fellendíthetjük vállalkozásunkat és védhetjük környezetünket. Az állam is tudja, hogy ez kiemelten fontos, így megteremtette a jogi környezetet, hogy ezt támogassa.

A törvényről – Alapfokon


A támogatás megszerzéséért nem szükséges külön pályázni, viszont van néhány szabály, amit követni kell. A 2017.01.01. után üzembe helyezett energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások után érvényesíthető a társasági adó kedvezmény a beruházás üzembe helyezését követő adóévben. A pontosabb jogi információkról itt tudunk bővebben olvasni:

1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról  (https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600081.TV )

22/E § 176/2017. (VII. 4.) Korm. rendelet az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás adókedvezményének végrehajtási szabályairól (https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1700176.KOR )

Ezek alapján az energiahatékonysági intézkedések köré sorolandó a világításkorszerűsítés is.
Fontos tudni, hogy az adókedvezmény igénybevétele igazoláshoz kötött, ami bizonyítja, hogy az intézkedés valóban energiahatékonyságot eredményez. Ezt az igazolást kizárólag a MEKH által regisztrált auditor vagy auditáló szervezet állíthatja ki. Ennek még a tényleges megrendelés előtt meg kell történnie! Ebben az MB-Light profi csapata természetesen tud segíteni!

Mekkora adókedvezményt kaphatok?


Az összeg maximalizálva van, amely 15 millió eurónak megfelelő forint lehet, illetve különbséget teszünk régiókként, a támogatás mértéke nem haladhatja meg a beruházás:

Közép-Magyarország nem támogatható településein 30 százalékát,

Közép-Magyarország régió támogatható településein 35 százalékát,

Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl vagy Nyugat-Dunántúl régióban 45 százalékát.

Mennyivel hamarabb térül meg a beruházásom?


A TAO adókedvezménynek köszönhetően jelentősen lerövidül a beruházás megtérülése.

Referencia példa: budapesti nagyvállalat 30%-os adókedvezménnyel.

Referencia példa: Pest megyei középvállalkozás 40%-os adókedvezménnyel.

Ezek alapján láthatjuk, hogy igazán érdemes a jelenlegi törvényi intézkedések alatt elkezdeni a folyamatot.

Adókedvezmény mértéke régiós elhelyezkedés függvényében

Igénybe vehető támogatás mértéke (%)Közép-Magyarország régió nem támogatható településeiKözép-Magyarország régió támogatható településeiÉszak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl vagy Nyugat-Dunántúl régió
Nagyvállalkozás303545
Középvállalkozás404555
Kisvállalkozás505565


Melyik cég tud nekem segíteni a teljes folyamat lebonyolításában?


Amennyiben további információra illetve ténylegesen kivitelező világítástechnikai cégre van szüksége, akkor forduljon az MB-light profi csapatához, akik segítenek a tervezéstől egészen a kivitelezésig.