MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

Miért fontos és miért jó a világítás korszerűsítése?

febr 10, 2021 | Hírek

A szem az egyik alapvető érzékszervünk. Az, hogy mit és milyen megvilágításban látunk, befolyásolja a hangulatunkat, komfortérzetünket. A fény minősége komoly hatással van az emberi agy teljesítőképességére. A mindennapi munkavégzés során agyunk a fényviszonyoktól függően szabályozza a monotónia tűrését vagy az éber koncentrációt. A világítás korszerűsítése ezért időről-időre fontos feladattá lép elő.

Nincs ma már olyan iparág, ahol ne lenne lényeges a precíz, pontos munkavégzés. Azt tapasztaljuk, hogy a kiegyensúlyozott munkavállaló hosszútávon pénzügyi és versenyképességi előnyt is jelent.

A sikeres vállalkozások már az ingatlanberuházás tervezésekor törekednek a fények optimális, és a speciális követelményeknek megfelelő kivitelezésére.  Nincs ok azonban az aggodalomra, ha egy már meglévő infrastruktúrát szeretnél felújítani. A világítás korszerűsítés könnyedén megvalósítható, ha szakértő kivitelezővel végezteted. 

Világítás korszerűsítése, mint energiahatékonysági prioritás

Mindennek alapja egy szabvány szerinti világítási terv elkészítése. A megfelelő lámpatestek kiválasztása, azok belső terekben való optimális pozicionálása.

A beállított fényirányok és fényeloszlás mind-mind az üzleti hatékonyságot erősítik.

Több, mint gazdaságossági kérdés, hogy a ma már extra tulajdonságokkal gyártott világítási eszközöket használj a munkakörnyezetedben.  

Ez az, ami (az energiaszámlán is) számít:

  • magas minőségű, nagy hatékonyságú (130-190lm/Watt ) LED lámpatestek energiafogyasztása jóval alacsonyabb (50-75%), mint idősebb társaiké. Ráadásul 5 év garancia érvényes rájuk.
  • Legyen megfelelő a búra, a prizma és a lámpatest teljesítménye.
  • Ha kell, legyen a világítótestek fénykilépése lencsékkel szabályozott.
  • Káprázásmentes világítást mind az egyes ipari felhasználási területeken mind az irodai vagy kereskedelmi szektorban feltétlenül érdemes alkalmazni. Így csökken az agy fáradtság érzete. Szükség esetén alacsony UGR értékű és vibrálás mentes LED paneleket válassz!
  • A korszerű LED lámpatestek élettartama akár a 100.000 órát is elérheti.

Ahol speciális igények kielégítésére van szükség, pl. lényeges a magas színvisszaadás (Ra>80 vagy Ra>90) vagy a gyártócsarnokban extrém magas a környezeti hőmérséklet illetve emelkedett a porterhelés, vagy minőségellenőrzést végeznek, az eredmények ott is magukért beszélnek.

Fókuszban a termelésbiztonság – a világítás korszerűsítése itt kiemelten fontos

A precíz munkavégzés tűpontos irányított fényviszonyokat igényel. Nő az összpontosítás, elkerülhetők a munkahelyi balesetek és csökkenek a munkavégzés közben vétett hibák.

A minőségi munka biztonsága magában foglalja a munkatársak elégedettségét és a munkavégzés helyének minőségi fokozását. A beépíthető világítás-szabályzó rendszeren keresztül a termelésirányítók a lámpák állapotáról folyamatos információval rendelkezhetnek és távolról manuálisan vagy automata módon is optimalizálhatják azokat.

Nem utolsó szempont, hogy a modern világítástechnikai eszközök CO2 kibocsátása alacsony, környezetvédelmi szempontból is kiváló megoldások.

Megtérülés és TAO kedvezmény

A műszaki beruházások közül a világítás korszerűsítése a leggyorsabban megtérülő fejlesztés. Sokan teszik fel a kérdést, hogy mégis mennyit és mennyi idő alatt lehet megtakarítani. A LED panelek, csarnokvilágítók és egyéb LED lámpák energiafelhasználása hatékony, ár-érték arányuk igen kedvező. A megtérülésük időintervalluma természetesen függ a napi világított órák számától, de akár 1 év alatt megvalósulhat.

Állami szerepvállalással a világítás korszerűsítéséhez TAO kedvezmény is igénybe vehető. Ebben az esetben a megtérülési idő jelentősen csökken. Részletesebben itt olvashatsz a kedvezményről. https://mblight.hu/2020/11/20/tao-kedvezmennyel-meg-gyorsabban-terul-meg-az-energiahatekonysagi-beruhazasod/

Célunk és hivatásunk, meglévő világítási hálózatok optimalizálása, új költséghatékony és a munkavégzést eredményessé tevő hálózatok kiépítése.

Ha úgy érzed, időszerű ezeket a fejlesztéseket megtenned vagy egy új projekt előtt állsz, keresd szakértő kollégáinkat!

AJÁNLATOT KÉREK A VILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉSÉRE