MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

Az egyenletes megvilágítás hatása az emberi szemre a munkahelyeken

márc 31, 2021 | Hírek

Egy munkavállaló átlagosan napi 8-10 órát tölt a munkahelyén. Idejének jelentős részében mesterséges fényviszonyok között dolgozik. Még csak hosszadalmas számításokat sem kell végezni ahhoz, hogy az emberközpontú munkahelyi egyenletes megvilágítás jelentőségét megértsük.

A nem megfelelő megvilágításnak számos negatív hatása van a produktivitás csökkenésétől egészen a hangulatváltozáson át a frusztráció növekedéséig. Rosszabb esetben akár látásromláshoz, és rendszeres fejfájáshoz is vezethet.

Bár léteznek iparáganként nemzeti szabvány követelmények (MSZ EN 12464-1), ezek a munkahelyi megvilágítási környezet minimális szintjét írják csak elő. A célzott láthatóság és komfortfokozat a legtöbb munkahelyen a tevékenység fajtájától és időtartamától függ, így elsősorban a fény minőségi és mennyiségi követelményeinek szintjét írják elő.

Az emberközpontú világítási rendszerek képesek arra, hogy napszaknak és látási feladatnak megfelelő fénysűrűségű, színhőmérsékletű és egyenletes megvilágítást biztosítsanak.

A három legfontosabb világítási szempont, amely mind az emberi szem egészséges működésében mind a vállalkozás céljainak hatékonyságában döntő:

  • A megvilágítás legyen homogén és egyenletes.

Az emberi szem számára fárasztó, ha gyakran változó fényviszonyokhoz kell alkalmazkodnia, ez gyors kifáradáshoz vezetLényeges a látásélesség, kontrasztérzékenység, a szem funkcióinak hatékonysága.

A szabványos vagy ezen felüli értékekkel történő tervezés és megvalósítás elengedhetetlen!

  • Legyen kiegyensúlyozott a fénysűrűség eloszlása a látótérben.

Az emberi szem érzékeny a fénysűrűségre és annak változásaira. Az optimális fénysűrűség elérése tervezést és számításokat igényel. A túlzottan nagy fénysűrűség nem jó, egyrészt mert káprázást okoz, másrészt kontrasztot eredményez és ez a szemtől fárasztó adaptációs munkát kíván. Sajnos a túlzottan alacsony fénysűrűséggel sem járunk jól, mert így kollégáink az álmosságtól fognak könnyedén az asztalra borulni.

  • Legyen a színvisszaadási érték jó vagy még jobb.

A színek pontos vizuális érzékelése akár irodai munkavégzés során, akár gyártóegységben vagy logisztikai munkakörnyezetben elengedhetetlen feltétel lehet. A jó színvisszaadási lámpatestek jellemzői a Ra>80 vagy Ra>90 érték, ami a kereskedelemben is nagyon fontos tényező.

Milyen lámpatestekkel érhetjük el az optimális vagy annál is jobb világítási környezetet?

Irodai és oktatási területen káprázás mentes világító lámpatesteket, azaz alacsony UGR értékű (UGR<19 szabványnak megfelelő) LED paneleket vagy azonos értékekkel rendelkező modern vonalvilágítást célszerű alkalmazni. 

Az irodákban jellemzően napközben tartózkodunk, amikor valamennyi természetes fény is jelen van. A jól tervezett világítás akár ki is egyenlíti a helyiségben változó, a természetes fényből adódó egyenetlenségeket.

Ha fény- és jelenlétérzékelőket is alkalmazunk, ezek a berendezések képesek leszabályozni a világítótestek teljesítményét, amikor felesleges 100%-os teljesítménnyel világítaniuk. Így az évek során rengeteg villamos áramdíjat megtakaríthatunk.

A jelenlegi helyzetben, amikor az irodai alkalmazottak jelentős része home office-ban dolgozikadott a lehetőség, hogy az üres vagy kislétszámmal működő irodák világítástechnikai korszerűsítését elvégezzük.

Az egyenletes megvilágítás és káprázás mentesség az ipari termelőegységekben is hat az összpontosításra, a precíz emberi munkavégzésre. A hibák és balesetek elkerülése céljából itt is fontos, hogy az emberi szemnek ne kelljen a káprázáshoz alkalmazkodnia.

Terveztessünk olyan megfelelő világítási rendszert, amely az üzembiztonság mellett homogén, egyenletes megvilágítást biztosít munkasíkon vagy akár a mennyezettől a padlóig a munkahelyen.

A sportban és sportpályán is azonos szempontok érvényesek. Gondoljunk bele, mekkora jelentősége van a megfelelő mennyiségű és egyenletes megvilágítás szerepének a játékosok teljesítményében, a sérülések elkerülésében, és milyen minőségi élményhez jutnak a szurkolók és egy esetleges TV közvetítés nézői. Nem véletlen, hogy a különböző sportágak szövetségei már saját követelmény rendszert állítottak fel a sportpályák megvilágítására vonatkozóan.

egyenletes megvilágítás

Az MB-Light Kft mindig cégre szabott LED világítástervezést készít, így képesek vagyunk az üzemeltetési költségeket minimalizálni, az energiahatékonyságot maximalizálni, a termelékenységét biztonságosan növelni.

A LED-es világítótestre normál és magas környezeti hőmérsékletben, még 0-24 órás működés mellett is energiahatékony és hosszú élettartam – valamint 5-8-10 év garancia – jellemző.

A világítás korszerűsítése az egyik leggyorsabban megtérülő beruházás.

AJÁNLATOT KÉREK A VILÁGÍTÁS KORSZERŰSÍTÉSÉRE