MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

KIÁLLÍTÁSI TEREK, MÚZEUMOK és GALÉRIÁK megújuló megvilágításban

szept 29, 2021 | Hírek

Viszonylag egyszerű feladatnak tűnik egy kulturális létesítmény belső tereinek megvilágítása. Az alapkritériumok figyelembe vétele mellett alkalmazzuk a részleteket kiemelő technológiai megoldásokat.

Amikor egy látogató belépőjegyet vált egy kulturális helyszínre, jogos az az elvárása, hogy

  • megragadó élményekben, emlékekben részesüljön,
  • az érdekességeket és műtárgyakat részleteiben is jól lássa,
  • régi korok történelmi hangulatába beleélhesse magát.

Ha megfelelő fényforrásokat használunk, a világítás rengeteget tehet hozzá a magával ragadó élmény fokozásához. 

Az alapkritériumok

A műtárgyakat semmilyen környezeti tényező, sem a hőmérsékleti viszonyok sem a világítás nem károsíthatja, állagát nem ronthatja. Olyan lámpatesteket szükséges ezért választani, amelyek nem termelnek plusz hőt és nem okoznak UV sugárzást. A fő cél pedig az, hogy a kiállítási tárgyak elegendő kiemelő fényt kapjanak. Figyelembe kell venni a kiállított tárgyak térbeli elhelyezését és a megfelelő kiemelését.

Mivel a fényvisszaverődést, vagyis az árnyékképződést el kell kerülni, a tárgyakat nem szabad közvetlenül megvilágítani.

Egy nemrégiben átadott projektünkön keresztül szeretnénk megvilágítani, milyen koncepciót és fényforrásokat érdemes tervezni és felszerelni. (fotók)

Pannonhalma4  Pannonhalma2 

Augusztus 20-án nyitotta meg kapuit Pannonhalma új kulturális létesítménye a Porta Pannonhalma. A település egykori TSZ épületeinek felújításával hármas egységű turisztikai központ létesült egy kiállítótér, étterem és modern kerékpárközpont kialakításával.

A modern belső terek megvilágítását az MB-Light Nordeon Baldur rendszerre terveztük. https://mblight.hu/?s=nordeon+&id=5352

Ez a sínes rendszer jól alkalmazható a belső terek esztétikus megvilágítására és egyszerűen kombinálható direkt fénykilépésű reflektorokkal, optikai lencsékkel. A világítótestek magas hatékonysággal működnek és modern, letisztult megjelenést adnak. Egy későbbi esetleges belső átrendezés során könnyedén átalakítható.

Mivel ragadhatjuk meg a látogató figyelmét?

A hangulat megteremtéséhez nélkülözhetetlen az adott kulturális közegbe illő világítási koncepció és technológia. Lényegesek azok az apró trükkök, amelyek a részleteket kihangsúlyozzák és megfelelő nézőpontból láttatják a teret.

Általában kombinálva alkalmazzuk a meleg, barátságos fényeket ill. a hideg, direkt megvilágítást, hogy minden részlet kellően hangsúlyt kaphasson. A cél, hogy a látogató tekintetét vezessük, és hogy a kiállítási tárgyak jól szemügyre vételezhetők legyenek és, hogy eredeti színeikben mutassuk be azokat. Ehhez csak magas színvisszaadási indexel rendelkező, minőségi lámpákat alkalmazhatunk. (Ra>90)

A közelmúltban a borsi Rákóczi kastény felújítási munkáinak keretében is kaptunk megbízást. A kastély a fejedelmi család meghitt hangulatú, kedvelt lakóhelyének számított. Ebben a kivitelezési munkában a meleg, barátságos fények alkalmazása kapott teret.

Rákóczi2  Rákóczi1

A műemlék felújítása egy újabb bizonyíték, hogy a modern technológia könnyedén bevonható a hagyományos értékekbe és akár az évszázados falak közé.

Egy kulturális helyszín fejlesztési munkái, legyen az akár új létesítésű beruházás akár egy régi műemlék felújítása, számunkra is különleges érzelmi töltetet adó megbízás.

 

VILÁGÍTSUK MEGY EGYÜTT KULTURÁLIS ÉRTÉKEINKET