MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

Viszlát fénycsövek!

szept 16, 2022 | Hírek

Tekerjük ki együtt az elavult CFL és FL fényforrásokat

Nincs sok időnk, hisz 2023 februárjától megszűnik a CFL azaz a kompakt fénycsövek gyártása és értékesítése. Az egységes energetikai korszerűsítés ezzel még nem áll meg, következő lépésként 2023 szeptemberétől az FL fénycsövek is el fognak tűnni a piaci kínálatból. A változás oka az Európai Bizottság egységes világításról (SLR) szóló rendelete, ami a teljes uniós piacon történő értékesítést érinti.

A CFL és FL fényforrások kivezetésének kettős magyarázata van. Az egyik a felhasználók ösztönzése a már létező, sokkal inkább energiatakarékos alternatívák használatára. A másik, hogy az említett fényforrások környezetvédelmi és humán szempontból is veszélyes ólmot és higanyt tartalmaznak. Ráadásul gyártásuk és hulladékkezelésük is nagy környezeti terheléssel jár.

2023-as határidővel a következő specifikus fényforrások kerülnek kivezetésre:

2023. február 1.2023. szeptember 1.
CFL niFL T5/T16
Longlife LFLFL T8/T26
 FL R T5/16

Az izzók cseréje a végfelhasználók számára pénzügyi nyereséggel jár, jól jön az akár komoly összegű üzemi megtakarítás a mostani gazdaságilag is terhelt időkben. A régi fénycsövek kiváltásával a használatukból adódó járulékos veszteségektől is megszabadulhatunk. A kompakt fényforrások élettartamára ugyanis negatív hatással van például a gyakori fel- és lekapcsolgatás illetve, ha mozgásérzékelővel vezérelt a lámpatest. Sajnos az CFL fényforrások hatékonysága gyenge, fényereje és színvisszaadása sem feltétlenül pontos, nem beszélve az egyes kompakt csövek zavaró késleltetett gyújtásáról.  

A VEKO megoldása

A Veko régebbi vonalvilágítási rendszere fluoreszkáló hatású T5 és T8 izzókkal volt szerelve. A Veko rendszer azonban -szemben sok másik gyártmánnyal- könnyen felújítható. A szinte pillanatok alatt elvégezhető szerelést a plug&play rendszer teszi lehetővé. Azaz ha a Veko korábbi sínes vonalvilágítás alumínium profiljai a helyükön maradnak, csupán a régi fénycsöveket kell eltávolítani és az új LED egységeket beépíteni.

Ha más fénycsöves világítás üzemel még akkor is a világítási rendszer optimalizálása és felújítása drasztikusan csökkentheti az üzemi energiafogyasztást.

Szereljünk LED-et mindenhova!

A CFL izzók energiájuk közel 80%-át hőként bocsátják ki, míg a LED izzók esetében a hőkibocsátás nem számottevő, ami még tovább növeli hatékonyságukat. A LED-ek lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak, mint a kompakt fénycsövek, jóval tovább őrzik meg fényerejüket és nem tartalmaznak higanyt. Az ipari LED világítás fejlett lencserendszerrel rendelkezik, a fény pontosan oda irányul, ahova kell.

Utólagos világításkorszerűsítést vagy egy új hatékony rendszer telepítését tervezi?

Minden egyes, az energetikai korszerűsítésben tett lépés, azonnali előnyt jelenthet vállalata üzemi eredményeiben.

Jelenlegi kWh díjak mellet szinte minden ipari beruházás 1év vagy akár ½ év alatt is megtérül!

Minden egyes forint, ami vállalkozása kasszájában marad, tartalékot képez vagy az innovációra fordítható.

Hosszútávra is jól tervezhető karbantartásmentes megoldást javaslunk.

Ismerje meg a Veko vonalvilágítást vagy keresse kollégáinkat a már meglévő rendszere felújításával kapcsolatban