MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

+36-1-631-6039
info@mblight.hu

MBLight logo

…az optimális fény forrása

Fenntarthatóság és környezettudatosság

jan 16, 2023 | Hírek

A vállalati folyamatok során keletkező szén-dioxid-kibocsátás kérdése a legkülönbözőbb iparági szereplők számára vált komoly prioritássá. A károsanyag kibocsátás csökkentésével foglalkoznunk kell a nemzetközileg előírt és vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében, de nem pusztán csak emiatt.

A kötelezettséget átgondolt üzleti lehetőséggé alakíthatjuk, hiszen a forintban is mérhető energia megtakarításon túl az időben cselekvő cégek iparági versenyelőnyt szerezhetnek. A károsanyag kibocsátás pontos feltérképezése utat nyithat a folyamatoptimalizálás előtt is.

Mely cégeket érint a klímatudatosság?

A karbonlábnyom mérése az összes iparágban alkalmazható a gyártástól a mezőgazdaságig, az irodai tevékenységtől a kereskedelemig. Még azon iparágak tevékenysége is nyomon követhető,  amelyeknek nincs nyilvánvaló közvetlen kibocsátása, hiszen a közvetett széndioxid kibocsátás is számít, vagyis a villamos energia felhasználás, a fűtés, a hűtés vagy a világítás. A számítások szerint a villamos energia és földgáz közvetett fogyasztásából származik az összes üvegházhatású gáz kibocsátásának 60 százaléka.

Kép forrása: OurWorldinData 

Versenyelőnyből profit

A szén-dioxid-kibocsátás mérése és az energiahatékonyságra való törekvés más mozgatórugókat is sejtet, így például a versenyképesség növelését.

Mit jelent ez konkrétabban?

Egyre gyakoribb elvárás megrendelői oldalról – a jövőben ebben még intenzívebb erősödés várható– a beszállítók környezetvédelmi szempontok szerinti minősítése. Értékelésre kerülnek a karbonlábnyom csökkentésére teljesített elvárások és beszállítói kötelezettségek. Ez vonatkozik mind az érzékelhető törekvésekre mind a konkrét megvalósulásokra. Ma már a nagyvállalati tenderek mellett egyre több pályázati kiírás tartalmaz környezetvédelmi kritériumokat is.

Erősítse beszállító minősítését hatékony világítási rendszerrel  

Az MB-Light lassan két évtizede dolgozik világítási hálózatok optimalizálásán, komplett világítási rendszerek tervezésén és kivitelezésén. Az egyik legfontosabb és komoly gyártókapacitással rendelkező partnerünk a Veko Lightsystems. A Veko több mint 40 éves fennállása óta mind a gyártási mind a működési folyamataiban a megújuló energiák felhasználására törekszik. Hollandiai központjában szinte 100%-ban zöld energiaforrásokat vesz igénybe. A profilok és a lámpatestek gyártásához teljes mértékben újrahasznosítható alumíniumot használ.

A Veko az egyik legtakarékosabb világítási rendszer legyen szó ipari, logisztikai vagy kereskedelmi alkalmazásról. LED világítási rendszerek hosszú élettartamúak, megbízhatóan működnek és a legoptimálisabb megvilágítási szintet tesznek lehetővé az egyedülállóan precíz beállíthatósága miatt. A rendszer elemeinek felszerelése gyors, az összeszerelés kicsi erőforrás igényű. A rendszer akár a felszerelése után 40 évvel is könnyen felújítható. A környezettudatos felújítás folyamata roppant egyszerű és költséghatékony, mert a lámpaházak a helyükön maradnak és csak a világító paneleket cseréljük.

A Veko csomagolóanyag nélkül, kódolva és előszerelve szállítja a rendszer elemeit, a csomagolás gyakorlatilag 100% karbonsemleges eljárással történik.

  

Veko a fenntarthatóság és környezettudatosság iránti törekvéseit külső szakértői elismerések jelzik. Ennek egyik jelentős mérföldköve, hogy a Veko 2021-ben EcoVadis ezüstéremmel díjazott gyártó lett. A díj megítélésére a gyártási folyamatok és a termékek fenntarthatóságának minden részletére kiterjedő felmérés szolgált.

 

Egy projektet szeretne minősíteni a BREEAM besorolása szerint?

A Veko termékek használatával különböző fenntarthatósági kategóriákban szerezhet BREEAM pontokat:

1.      Egészség

A Veko LED vonalvilágítás mindig megfelelő fényviszonyokat biztosít és jelentősen hozzájárul a termelékenységhez, a munkával való elégedettséghez és a látás egészségének megőrzéséhez.

2.      Energia

A Veko LED világítási rendszere hozzájárul a rendkívül magas -akár 70%-os- energiamegtakarításhoz, mert a lámpatestek magas fénykibocsátást biztosítanak alacsony energiafogyasztás mellett.

3.      Szállítás

A Veko a hollandiai gyárában szinte nem végez energiaigényes tárolást. Az elkészült rendszereket azonnal és energiatakarékos szállítással juttatja el a megrendelőihez.

4.      Anyagok

A Veko LED lámpatestek alumínium elemekből készülnek. Az alumínium tartós, hatékony hőmérsékletszabályzó és újrahasznosítható alapanyag.

5.      Hulladék

A Veko gyártási, raktározási és szállítási folyamatai során minimális hulladék keletkezik. Az előre összeszerelt és csomagolás nélküli szállítás szinte egyedülálló és jelentős megtakarítást eredményez.

Ismerje meg a Veko LED világítási rendszereit:

https://mblight.hu/nagykereskedelem/veko/

 

Fontos, hogy a vállalkozások azonosítsák a felesleges energia felhasználásukat és csökkentsék a hatékonysági deficiteket. Mérjék és vállalják a felelősséget a kibocsátásokért és a zöldebb megoldásokat részesítsék előnyben.

Keresse kollégáinkat további részletes információért