fbpx

finnanszirozas

Tisztelt Partnerünk,

Kedvező törvényi változások az energiahatékonyságot javító intézkedések után igénybe vehető TAO kedvezményben!

2018.07.25-én életbe lépett egy törvénymódosítás (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99600081.TV , 22/E. §) mely nemcsak az energiahatékonyságot javító intézkedések körét terjeszti ki, hanem az igénybe vehető adókedvezmény mértékét is növeli.

A törvénymódosítás életbe lépéséig az adókedvezményt kizárólag az energiahatékonyság növekedését eredményező beruházások után lehetett igénybe venni. Ez mostantól kiegészül az energiahatékonyság növekedését eredményező felújításokkal is, tehát a törvénymódosítás életbe lépése után elindított, számvitelileg felújításként elkönyvelt és üzembe helyezett projektek után is igényelhető a kedvezmény.

Másik, talán még fontosabb változás, hogy az igényelhető kedvezmény mértéke is emelkedik. Eddig csak a vállalkozás méretétől függött, hogy az adózó a beruházás értékének a 30 (nagyvállalkozás), 40 (középvállalkozás), vagy 50%-át (kisvállalkozás) igényelheti vissza. A módosítás a földrajzi elhelyezkedés függvényében – tehát, hogy az érintett cég melyik telephelyén történik a beruházás vagy a fejlesztés és az melyik támogatási régióban található – ,növeli a támogatás mértékét. Az igénybe vehető adókedvezmény maximális értéke nem változott, beruházásonként 15 millió euró a felső határ.

Az átláthatóság kedvéért a következő táblázatban gyűjtöttük össze, hogy az egyes beruházások vagy felújítások után mekkora kedvezményt igényelhetnek a vállalkozások:


tao

A táblázatból jól látszik, hogy pl. egy baranyai kisvállalkozás energiahatékonysági beruházása után a beruházás bekerülési értékének 65%-al megegyező adókedvezményt is igénybe vehet.

Mind ezek a kedvező változások még vonzóbbá tehetik ezt a lehetőséget a vállalatok számára, amelyet számos ügyfelünk már igénybe is vett.

Bővebb információkért, illetve kérdés esetén állunk szíves rendelkezésére!

 

   

A gyártó a honlapon található információkat előzetes figyelmeztetés nélkül módosíthatja.
Esetleges téves adatokért és az ezekből származó károkért felelősséget nem vállalunk!
The manufacturer can change the information on the website without prior notice.
 Any erroneous data and the damage from these we are not responsible!